Våra hav


Bildlänk

70% av jordens yta består av hav. Det sägs att det var i våra hav som livet på den här planet kom till. Livet i våra hav finns i dom mest extrema miljöer, i kokande vatten till isvatten finns det liv. Artrikedomen i våra hav har uppskattats upp till 100 miljoner arter. Varje dag hittas nya arter. Trots att vi har våra hav så nära så vet vi mycket mer om månen och dess struktur än vad vi vet om 70% av våran planet. Vi vet så lite om alla blå hav och det kanske är därför vi utnyttjar dom så hårt som vi gör. Vi ser inte vad som händer under ytan.
   40% av världens befolkning bor vid havskusterna och deras utsläpp och skräp hamnar direkt i våra hav. Även om man inte bor direkt vid havet så hamnar alla utsläpp och allt skräp så småningom i havet. Utsläpp direkt i havet leder bland annat till övergödning. Östersjön drabbas mycket hårt av detta och arter dör konstant av det. Kommer någon ihåg rapporterna om dom gigantiska sopbergen som hittades i stilla havet? Det var inte riktigt så som det rapporterades. Det var inte berg av sopor stora som hela USA. Det var bara väldigt mycket skräp utspritt på en stor yta. Citat från havet.nu "Från fartyg dumpas årligen mer än 6,5 miljoner ton plast i havet, som mycket långsamt bryts ner. En plastmugg kan finnas kvar i 100 år. ". Plast är rent gift för djuren, så även om all den här plasten inte äts upp eller fastnar i djuren så att dom kvävs, drunknar eller dör av svält så kan dom dö av förgiftning. Jag vet att Aftonbladet inte är mycket att hänga i granen, men dom har klipp från en dokumentär om plast och skräpmängden i våra hav. Titta här.
   Urfiskade hav har vi väl alla hört talas om? Idag fiskas det inte av behov av mat, utan det fiskas för pengarna. När det fiskas är fiskaren ute efter en art och alla andra arter som kommer med i fångsten kastas tillbaka i havet, när dessa fiskar, delfiner, sköldpaddor och fåglar kastas tillbaka så är dom oftast döende eller döda redan. När en oönskad fisk kastas tillbaka har dess fjäll blivit skadat och fenor kan ha blivit avrivna. Fisken kommer därför dö en långsam död för ingenting. Trålfiske skadar korallrev som totalförstörs av bottentrålning. 90% av fångsten när räkor trålas är bifångst som troligast dör. Tänk på det nästa gång ni äter räkor. Cyanid och dynamit används även för fångst av fisk, behöver jag nämna konsekvenserna?

Bildlänk

   Vad ska vi göra åt allt det här? Vi ska läsa på och lära oss vad vi ska handla för mat och vilka företag vi ska stötta. Vi ska tänka på att inte kasta skräp omkring oss och återvinna! Sopsortera och återvinn! Om man sitter på en hög med pengar som man inte vet vad man ska göra med riktigt så kan man skänka pengar till företag som jobbar för att rensa upp i våra hav. Det behövs!

WWF
Naturskyddsföreningen

Havet.nu

(P.S Jag vet mycket väl att det finns andra problem i världen. Jag vet att alla inte är korkade människor. Men så länge man gör något för att göra världen bättre så blir den som sagt bättre. Någonstans måste man börja.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback