Dags för ett hej då


Nikon D60+Nikkor 18-55mm f3.5-5.6 (1/500s, F3.5, ISO 100)
Idag gick jag ut och fotade all snö som badade i solljuset i två korta timmar. Äntligen! Den här bilden får vara den sista bilden här för ett tag.
Om ni inte har noterat det, så har jag inte alls bloggat under några dagar. Jag har bestämt mig för att ta en riktig paus nu. Bloggen kommer finnas kvar, mest för att jag inte vill ta bort den, men jag kommer inte uppdatera på ett bra jäkla tag. Jag har startat en Flickrsida istället där ni kan hitta mina bilder som jag ska börja lägga upp...någon gång.
Varför ska jag sluta blogga då? Jag känner att jag inte har tid och ork längre. Det är för jobbigt att ta sig tid till att blogga naturligt när jag inte känner för det alls på helgerna när jag är borta.
Vem vet, jag kanske kommer tillbaka, bloggen kanske blir en smyckesblogg i framtiden eller kanske blir jag sugen på att visa er mina foton här igen. Vi får se mina vänner. Tack för att ni har följt mig och min fotoresa så här långt! Följ mig på Flickr istället!
God jul och gott nytt år också förresten!! :) (Notera min första smiley på evigheter här i bloggen!)

Mängder med snö


Nikon D60+Nikkor 18-55mm f4-5.6 (1/60s, F6,3, ISO 200)
Jag har fortfarande inte hunnit ut och fotat all snö som har fallit ner, mest för att jag har varit och jobbat varenda dag som snön har legat, det har hunnit bli för mörkt helt enkelt. Ledsen mina läsare, men jag prioriterar ett jobb framför mitt fotande. Visst sjutton duger en bild från förra vintern som visar exakt hur det sur ut nu om dagarna lika bra?

Tiny


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/15s, F5.6, ISO 100)
Peter, Krilles fader, har köpt nya fina fiskar till sitt akvarium och en av fiskarna hade fem små fiskar i sin mun. Jösses så små de är! Om ni tänker er att en av bubblorna på bilden är cirka två millimeter stor. Inte direkt någon mästarbild, men jag var tvungen att visa er min nya hobby, jag sitter och bevakar mina små minifiskar.

Effekt


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/30s, F5, ISO 100, intern blixt)
Om ni har en bild som ni vill göra lite mer spännande (inte för att den här bilden på darling inte är spännande nog) så kan ni testa att ta bort alla färger utom en. I GIMP gör du det i färg-mättnad, där du klickar i färgerna varförsig och drar ner mättnaden helt. Lämna en färg kvar och det kan bli en häftig effekt. Testa dig fram och var inte rädd att göra något fel!

(Måste tillägga att jag saknar han på bilden också och det kändes konstigt att åka in till Gävle idag utan att ens se skymten av honom. Jag jobbade på Gevalia idag och kanske ska göra det imorgon också. Jag lovar, ni får gapa och tappa hakan om ni vill!)

That's right


Den sista bilden gjorde susen, visst var det toalett/hushållspapper, men jag kan omöjligt bara välja en vinnare den här gången. Krille, min darling, gissade rätt först. Grattis! Han har dock ingen blogg, så därför vinner Louise också, grattis! Jenny förtjänar också en länk som gissade så vackert på dasspapper, grattis!
Hoppas att ni kan dela med er en aning av äran? Man ska ju vara generös med länkningar här i bloggvärlden.

Help


Ingen har gissat rätt hittills. Hjälper den här bilden er? Kom ihåg, är du först att gissa rätt, vinner du en länk!

New guess what


Veckorna rusar förbi och jag har helt glömt bort att det är en ny vecka. Gissa vad! Ja, gissa vad det är på bilden, först att gissa rätt vinner en länk!

Virvlande


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/60s, F5, ISO 100)
Igår förvandlades landskapet till ett vinterland och jäklar så det snöade. Från att man såg det gröna, bruna och gråa till att man ser ett tre dm tjockt snötäcke överallt. Det är ju så jäkla mysigt och jag hade ett stort leende på läpparna när jag och Krille skottade fram bilen idag. Igår kollade vi på den sista Star Warsfilmen och jag kunde knappt koncentrera mig. Jag såg något röra sig i ögonvrån hela tiden. Det var skuggan från snön som virvlade förbi gatulyktan.

Oj oj oj

Mina vänner, det ser bra ut inför sommaren, eller hur?

31/5 Eric Clapton & Steve Winwood

12/6 Kiss

8-10/7 Deep Purple på Rockweekend (Inga biljetter bokade, men visst sjutton ska vi dit!)


7/8 Alice Cooper, Heaven & Hell, Iggy & The Stooges, Iron Maiden, Mötley Crue på Sonisphere.

Gissa om jag är lyckligt lottad och gissa om jag kommer må bra efter den här sommaren? Jössanes!
Jag har dessutom Jonas Gardell att se fram emot i mars. Kan det bli det bästa året?

Den är här


Nikon D60+Nikkor 18-55mm f3.5-5.6 (1/160s, F9, ISO 200, landskapsinställning)
Ja, nu är den här, backen är vit! Bilden är från förra året, men jag har inte riktigt hunnit ut och fotat ännu, har haft fullt upp med att boka biljetter till Clapton och till Sonisphere. Nu ska jag svara på kommentarer!

Frozen leaves


Nikon D69+Nikkor 18-55mm f3.5-5.6 (1/100s, F8, ISO 100)
Jag känner att jag inte riktigt kan förklara mitt gilande av den här bilden nu, duger det med bara bilden då? Jag vet att det är kasst att inte skriva något vettigt i en blogg, men så får det vara.
Jag har nämligen haft fullt upp med att umgås med Krille och Angelica idag och har inte riktigt ork nu. Underbara människor!

Flowa


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/160s, F8, ISO 200)
Vilken cliffhanger! "Imorgon ska jag visa er hur blommorna på denna växt ser ut." Oj oj oj! Hur har ni kunnat väntat? Ja här är blommorna/blomman iallafall. Var det värt väntan? Någon som vet vilken blomma det här är? Mamma får inte svara.

Bomullsbollar


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/1000s, F5, ISO 200, närbildsinställning)
Så simpel bild med någon typ av elegans över sig. Imorgon ska jag visa er hur blommorna på denna växt ser ut. Imorgon bär det av till Gävle igen och jag blir där hela helgen. Men nog sjutton ska jag visa er mina bilder ändå allt! Ingen av mina miljoner läsare ska bli besviken!

Fortfarande grönt


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/160s, F5,3, ISO 100)
Jag undrar om det kommer vara vitt på julafton eller inte. Än sålänge är det grönt på gräsmattorna. Jag är dock lite kluven när det gäller snön, det vore mysigt med snö på julafton och det vore skönt med lite omväxling nu, men när väl snön kommer och det blir mycket av det så är kört för Pompe. Han är för gammal och stel för att pulsa i snön och med snön kommer halkan och det klarar inte han av.
Det känns bra konstigt att tänka sådana här tankar när man ser hur mycket liv och fart det fortfarande finns kvar i honom emellanåt.

Varför RAW?

Det kanske är många av er som undrar varför man ska fota i RAW-format och tycker att det är krångligt med det formatet då det inte är alla program som stödjer det formatet. Jag tyckte så förut jag också. Men allt går att ordna.
Adobe är lite kinkiga med det här att fixa gratis plug-ins till sina program och därför är jag mycket tveksam till att det finns något sätt att ordna så att man kan redigera RAWbilder i gamla photoshopupplagor. Jag är inte särskillt kunnig när det gäller Photoshop heller, men kan det här fungera, så testa det. Har du GIMP så kan du ladda ner ett tilläg här.
Vad är då skillnaden mellan RAW och JPEG? Jo när du fotar i RAW så får du orginalbilden, helt orörd, kameran har inte "redigerat" bilden åt dig. När du fotar i JPEG så "redigerar" kameran åt dig och du kan inte kontrollera bilden från grunden.
JPEG är ett format som komprimerar bilder för att dom ska bli mindre i storlek och därför laddas snabbare på webbsidor. Med komprimering förstörs detaljrikedomen framförallt och det blir färre färger.

Nu tänkte jag visa er skillnaden mellan en redigerad RAW-fil och en redigerad JPEG-fil. Ni får se orginalbilderna till att börja med.

Orginalbild i RAW-format.

Orginalbild i JPEG-format.
Ser ni att kameran har ljusat upp bilden, höjt kontrasten, ökat färgmättnaden och lite till? Om jag då inte vill att bilden ska se ut som den gör i bild två så är jag körd. För om jag ändrar om JPEG-bilden till orginalet så som jag kanske vill ha den så tappar den kvaliten och blir grynig.
Efter redigering:

Redigerad RAW-bild.

Redigerad JPEG-bild.

Redigerad RAW-bild.

Redigerad JPEG-bild.
Jag försökte göra JPEG-bilderna så lik RAW-bilderna som möjligt lite snabbt för att visa hur jag tänkte mig bilden när jag fotade och för att visa skillnaden.
Om ni tittar riktigt noga så ser ni att det inte är samma skärpa på bilderna och att JPEG-bilderna är mer pixliga och inte lika detaljrika. Notera speciellt färggraderingen i vänstar hörnet på dem två första redigerade bilderna. Ser ni skillnaden? När jag växlade mellan bilderna i visningsprogrammet så var det en jäkla skillnad iallafall.

Dags att sammanfatta ett väldigt långt inlägg. Alla borde fota i RAW om man vill ha kontroll över sina bilder. Om du ska ta snabba foton och bara ta vardagsbilder så kan du fota i JPEG-format, men om du vill använda dina bilder och vara lite mer seriös med ditt fotande så ska du absolut fota i RAW-format.

Tre motsolar


Nikon D60+Nikkor 18-55mm F3.5-5.6 (1/1000s, F8, ISO 100-1/500s, F8, ISO 100-1/1600s, F8, ISO 100)
Tre bilder. Tre motsolsbilder. Tre motsolsbilder med frost. Mer text än så får ni inte till bilden.
Jag sitter och skriver på ett helt annat inlägg som kommer ta ett tag till att skriva, därför får ni stå ut med det här inlägget sålänge. Stackars er!

Frillan


Nikon D60+Nikkor 18-55mm f3.5-5.6 (1/60s, F8, ISO 140, tagen med närbildsinställning)
Jag har inte noterat den här bilden förut. Idag fastnade jag för den och var tvungen att visa er. Förra året var det frost och ett tunt täcke av snö redan 5/11. Det var inte det jag skulle visa dock, jag tänkte visa den spretiga mossan som påminner om någon random fotbollsspelares frisyr och den grymt snygga bakgrunsfärgen, undrar hur jag fick till den...?

Easy


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/400s, F5,6, ISO 100)
Det var riktigt lätt den här gången, alla såg att det var en klädnypa, men först var Josefin. Grattis!!!

Nu ska jag gå och fortsätta vara chockad... Hur kan man lägga ner hela Ericsson? Vad och vem kommer överleva i Gävle nu? Kommer det bli massflytt? Kommer Max norr att läggas ner? Kommer Krille att flytta? Kommer Krille att bli frisör för att få jobb? En miljard frågor snurrar i skallen på mig.

Chock!


Gissa om jag sitter och är chockad? Från prat om befordran och om skiftändringar nästa vecka till att lägga ner hela Ericssonfabriken i Gävle. Gissa om pojkvännen och hans släkt är chockade som nästan alla jobbar där på Ericsson. Hur kan man inte ens ha pratat om det och sedan vips bara meddela att alla är sparkade? Nu är ingen det minsta lilla beredd på att bli arbetslösa. Fy fan va dåligt! Fy sjutton vilken chock jag är i!
Jag är inte ensam om det heller.

Vad kan det vara?


Det är ju en ny vecka för tusan. Gissa på och vinn en länk i vinnarinlägget! Vad är det på bilden?

Vatten i rörelse


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/80s, F5,6, ISO 200)
Varenda gång jag ser hur vatten rör sig så kliar det i mina fotofingrar. Jag måste fånga det på bild. VIsst är det vackert? Jag gillar även spegelbilder, därför är den här bilden den ultimata Sussibilden.

Det kommer antingen fortsätta vara tokdåligt med bloggande framöver eller så kommer det vara raka motsatsen. Vi får se hur det blir. Jag känner mig lite tom och vill helst sova resten av året, därav den ovissa framtiden. Så att ni vet allihopa, jag har inte dött, jag sover bara resten av året.

Färg


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/200s, F5,6, ISO 100)
Det var ett tag sedan jag visade er kryp eller något annat smått och levande, det är lite svårt att hitta sådana motiv vid den här tiden på året, men jag bjuder på en bild från sommaren som var. Vad kan då vara bättre än en trollslända i glada färger?

Bestäm åt mig!


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/50s, F5, ISO 100-1/50s, F5,3, ISO 100)
Jag kände för lite mörkare bilder och såklart kände jag för lite droppar. Säg vad ni tycker...jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar bilderna eller inte... Vet inte om jag gillar den stående eller den liggande heller. Beslutsångest! Ni skulle dessutom läsa rubriken med desperation och med hängläpp. Det förstod ni va?

Det gillar vi


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/100, F5, ISO 200)
Det finns fortfarande färg där ute. Rönnbär som har blivit ratade av fåglarna och som vägrar släppa taget. Det gillar vi! Vi gillar fortfarande min älskade å också, såklart!
Undertiden ni fortsätter att gilla min å och alla rönnbär så åker jag in till Gävle och umgås med Angelica. Imorgon ska jag och Krille göra smörgåstårta, om han klarar av det bakis dvs, till söndagen då Krilles broder ska firas som fyller år idag. På måndag ska jag träffa min jobbcoach. Jag kommer ha fullt upp, men ska försöka hinna med bloggen ändå. Jag tycker ju om att visa mina bilder och att få läsa era kommentarer.

Uppdatering om bävrar


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/100s, F5, ISO 200)
Kommer ni ihåg bävern/bävrarna som jag skrev om förut? Jag har fortfarande inte lyckas fånga någon på bild, men man ser fler och fler spår efter rackarna nu iallafall och vi vet att det är åtminstone två stycken nu. De har kommit en bit på ett av deras träd nu. Jämför med tidigare.
Vi vet nu vart de bygger någonstans också.

Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/30s, F5, ISO 200)
Än sålänge har de inte kommit så långt, men det är många stora träd som de är och gnager på snart är det stopp i ån. En av grannarna säger att om man står still tillräckligt länge så kan man se ett huvud eller två dyka upp här. Spännande!!!

Julbelysning


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/160s, F5,3, ISO 100)
Vid den här tiden varje år så har jag en diskussion med mig själv i huvudet. Jag brukar tänka på ett visst dilemma när jag sitter i min egna värld och passerar hus efter vägen. Mitt dilemma är att jag tycker att julbelysningar är mysigt och fint, men jag tycker inte om att hela världen ska lysa dygnet runt i två månader eller mer bara för att göra en stämning.

(För mycket)

Jag känner hur mysigt det är när jag passerar hus med lagom mycket belysning i träd och buskar. Det är då jag känner julkänslor en aning. Det är jätte fint när det ser "naturligt" ut och som om en trädgård har fått liv med små små lysen på rätt ställen.
Samtidigt så har vi earth hour och andra liknande projekt för att spara energi och på så sätt spara på miljön. Då ska man lära sig att släcka lampor när man går ut ur ett rum, släcka ner allt för en timme för att göra någon skillnad o.s.v. Tittar man sedan ut så ser man miljoner lampor som lyser, oftast dygnet runt, överallt. Hur kan det vara okej?
Jag har kommit fram till att jag är villig att offra mitt mys och börja göra som man lär. Vad tycker ni om julbelysning?

Förövrigt så är nät med belysning heelt förbjuden, likaså färgade ljusslingor och ljus, men värst är olika figurer i olika färger. Eller jag ångrar mig, det värsta jag vet när det gäller julbelysning är blinkande belysning, jag får migrän av bara tanken på det.

Mer aliens


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/100, F5,6, ISO 100)
Hur många gånger har jag fotat dessa mosstronkar? Miljarder gånger garanterat och jag är fortfarande lika fascinerad. Små små aliens som invaderar våra skogar och som blänker så fint när frosten tinar upp. Jag diggar det!

Kom nyss hem från Gävle och från Charlie. Idag var det synd om lillhjärtat. Jag vet att det är jobbigt att vara groggy och vinglig utan att själv kunna göra något åt det och inte veta varför man är det. Han är ganska lätt att vakta lillmannen, han sover mestadels och när han vaknar så vill han mysa lite och busa en smula, sen sover han igen.
Imorgon bär det av till Gävle igen.

Ta hand om en vän


Imorgon ska jag hänga med den här grabben, Charlie, därför blir det inte mycket bloggande alls. Får se om det blir av sen när jag kommer hem. Lille Charlie är inte så liten längre (absolut inte lika liten som på bilderna ovan) och ska kastreras imorgon. Angelica måste jobba så jag får äran att hämta lillvännen hos veterinären. Ses kanske imorgon mina vänner!

All alone


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/160s, F5,6, ISO 100)
Ett ensamt litet löv kvar som nästan har gett upp på vårat lilla äppelträd. Det är nästan lite synd om stackarn. Återigen så skulle jag kunna leka poet och skriva något vackert, men jag är ju inte så bra på det, så därför låter jag er sköta den biten.
Vad tycker ni om min nya vinterlook på bloggen? Jag tackar broder som fixade den åt mig och som orkade lyssna på mina idéer!

Sjögräs


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/100s, F5, ISO 200)
Jag älskar enkla bilder som går i en ton. Ni kommer väl ihåg skräddaren? Också en favorit, det här är en ny favorit som jag tog igår.
Broder håller på med en ny vinterlook till bloggen min nu. Det är jobbigt att bossa runt folk... speciellt när folk inte förstår och det är ju såklart heeelt deras fel...jämt!

Christmaslights


Nikon D60+Sigma 70-300mm f4-5.6 (1/50s, F5,6, ISO 100 x3)
Ger det er en liiiten känsla av jul? Jag hoppas det. Bilderna blev inte alls lika bra som jag tänkt mig dock. Jag är ganska trött på hur kasst mitt kamerahus är när det gäller brushantering. Skänk mig ett nytt kamerahus i julklapp! Jag gav er julkänsla ju!
Skämt åsido. I need it!

PS. Bilderna togs idag. Yes, jag var ut och fotade, helt otroligt! DS.

The winner


Nikon D60+Nikkor 18-55mm f3.5-5.6 (1/125s, F5.6, ISO 100)
Vi har en vinnare, grattis Lovisa, som gissade på ett rivjärn! Ja, nog är det ett rivjärn allt, ett gult plastrivjärn. Som belöning vinner du en länk, grattis!!

Andra gissningar:
Instrument
Stearinljus x3
Pasta
Ben
Pappersstrutar
Makaroner

Fortsätt


Än sålänge har ingen gissat rätt. Vet ni vad det är nu då? Fortsätt att gissa på!

RSS 2.0