Havet

Sitter hemma hos Krille och väntar på att han ska sluta. Jag fördriver tiden genom att läsa En kortfattad historik över nästan allting, en av två böcker jag köpte till kursen jag inte orkade med. Läste precis ett kapitel om hav och blev lite chockad. "Kul" fakta om havet och upptäckter:
  • Oceanografer spårade havsströmmar bäst genom att följa 34 000 ishockeyhandskar som blåst av ett fraktfartyg vid storm år 1994. Så fram till dess så hade alla metoder dom använt inte varit särskillt bra. (1994!?! Det är inte såå längesen.)
  • Alvin, ett forskningsfartyg, är närmare 40 år gammal men förblir världens främsta forskningsfartyg i sitt slag idag. Det tål att tilläggas att Alvin knappast är så bra som det skulle behövas. (40 år?!?!  Okej det är dyrt att bygga dessa fartyg, eftersom att dom ska ner på djupa djup, men iaf! Hur mycket pengar läggs inte ner på rymdforskning?)
  • Vi vet mindre om våra egna havsbottnar än vad vi vet om strukturen på Mars.
  • En typ av havsborstar, som hittades levande precis vid djuphavsöppningar, levde i vatten med sådan temperaturskillnad att det var 78°C högre vid huvudet än vid svansen. (78°C?!?! Förstå hur mycket det är och att dom lever i det klimatet!)
  • Under cirka 40 år dumpades radioaktivt avfall i havsdjup lite runt om i världen. Behållarna var vanliga tunnor, utan någon inkappsling. Dom dumpades från båtar och oftast så flöt dom. Det problemet löstes genom att det sköts hål i tunnorna så att de blev vattenfyllda. Avfallet sipprade såklart ur, men äsch då. (Det tog 40 år innan detta stoppades och folk insåg att det inte kan vara bra! Hur korkade är människor egentligen?)
  • En blåvals tunga väger lika mycket som en elefant, hjärtat är stort som en bil och en del av en blåvals blodkärl är så stora att vi skulle kunna simma igenom dem. Detta och det vi vet om sången deras är typ det enda vi vet om blåvalen. Lite mer fakta finns, men trots att det är det kanske största djuret som någonsin funnits, så vet vi nästan ingenting om det.
Tänk att vi människor är så korkade! I den här boken jag läser så står det oftast att det tar cirka 40 år innan vi upptäcker saker och ting. Jag vet inte hur många gånger jag läst det. Varför är vi så sega? Speciellt nu med alla resurser och tekniker som finns.  Varför tar vi inte reda på allt vi kan om vår egen planet innan vi börjar forska om andra planeter? Vi är så korkade!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback